Mulțumiri

Vă mulțumesc că ați rupt putin din timpul dumneavoastră pentru a vizita acest blog. Sper din toată inima să vă placă ce ați găsit. Doar asa pot să mă bucur, altfel nu merită timpul pierdut. Vreau să împărtășesc și altora câte ceva, vreau să schimbăm idei din domeniile ce ne interesează.

joi, 23 decembrie 2010

Black holes - Gauri negre doar ipoteze

  Nu vreu sa neg noile descoperiri din astronomie, dar tinand cont cat de putine cunoastem despre univers nu pot sa nu-mi pun o serie de intrebari. Sunt o serie de obiecte cosmice de care stim foarte putine lucruri. Cum sunt, gaurile negre, pulsari, qasari, stele neuronice, etc. Noi oamenii am incercat sa gasim diferite explicatii la anumite observatii astronomice ce nu se incadreaza in tiparele cunoscute si atunci am invenat diferite obiecte cosmice, care incearca sa explice acele manifestari observate de noi.
Intrebare, sunt acele obiecte cosmice ce ne inaginam noi?
Raspuns, dupa mine nu sunt. De ce? Pai daca noi vedem lumea inconjuratoare prin cele cinci ferestre, simturi, unele prelungite cu aparatele construite de noi, cum ramane cu restul? Restul radiatiilor electromagnetice care nu il vedem, si care reprezinta un procent de peste 90% din univers? Este ca si cum ai da unui copil o rotita de la un mecanism si el ar putea sa-ti descrie perfect tot mecanismul, lucru inposibil.
Un obiect cosmic de care stim foarte putine si presupus a exista pe baza anumitor efecte observate este si ,,Gaura Neagra". Am citit tot felul de articole despre aceste obiecte pentru a incerca sa inteleg despre ce este vorba, am discutat pe forumul stiinta si cu altii. Pe stiinta.info am gasit o serie de articole despre gaurile negre. Pe baza informatiilor acumulate, mai jos am facut o sinteza pe baza careaia vreau sa discut in continuare.
Ce este o gaura neagra, definitie
O gaură neagră este un obiect în care gravitaţia este atât de intensă încât nici chiar lumina nu poate să scape atracţiei gravitaţionale, obiectul devenind...negru . O gaură neagră este o regiune spaţio-temporală care s-a deformat atât de mult încât nici măcar lumina nu mai poate ieşi din acea regiune. Pe de altă parte, găurile negre nu sunt, de fapt, chiar aşa negre....s-ar putea spune că sunt, oarecum, gri – datorită radiaţiei lui Hawking.
Radiaţia Hawking
Vom vedea în cele ce urmează cum găurile negre emit asa-numita radiaţie Hawking, proces care poate duce la evaporarea acestora. Durata în care o gaura neagră dispare prin evaporare depinde de masa acesteia - cu cât masa este mai mică cu atât evaporarea este mai rapidă.
Hawking a demonstrat în 1974 că - dacă ţinem cont de legile fizicii, în mod concret de teoria cuantică a câmpului (quantum field theory) - se ajunge la concluzia că găurile negre emit radiaţie ca şi cum ar fi corpuri negre cu o temperatură invers proporţională cu masa. Evident că dacă gaura neargă absoarbe alt material (particule, stele, planete, alte găuri  negre etc.) între timp evaporarea este compensată sau poate să devină, de exemplu în cazul găurilor negre cu masa mare, neglijabilă – acestea vor creşte în continuare.
Găuri negre super-masive: pot avea mase de sute de mii sau chiar miliarde de ori mai mari decât masa Soarelui. A fost observată, evident indirect, existenţa unor astfel de găuri negre în centrul multor galaxii – inclusiv în galaxia noastră. Astfel de găuri negre se pot forma atât prin unirea mai multor găuri negre cu masa mai mică. Cu cât o gaură neagră este mai mare cu atât densitatea ei scade., însă găurile negre super-masive pot avea densităţi nu mai mari ca cea a ....apei!
Găuri negre cu masa intermediară: sunt găuri negre ce au masa de câteva mii de ori masa Soarelui. O astfel de gaură neagră ar avea o rază cam cât a Pământului. Nu există un mecanism care să genereze în mod direct astfel de găuri negre, totuşi ele se pot  forma prin unirea  mai multor găuri negre cu mase mai mici.
Găuri negre microscopice (micro-găuri negre): au o masă mult mai mică decât o stea. De exemplu, o astfel de gaură neagră, cu masa egală cu ce a Lunii ar avea o raza în jur de 0.1 mm! (cam cât un fir de păr!). Acest gen de găuri negre nu se pot forma în urma exploziei stelelor aflate în faza finală a evoluţiei lor. Găurile negre mici au densitaţi foarte mari.
Orizontul evenimentelor
În cazul unei găuri negre există o graniţă clară, numită orizontul evenimentelor (event horizon), între regiunea din exterior, în care se mai poate fugi de gaura neagră şi zona din interior, în care nu mai sunt speranţe de a ieşi din gaura neagră, deoarece ar fi nevoie de o viteză mai mare decât cea a luminii.
Orizontul evenimentelor este, dacă vrem, un fel de graniţă în sens unic: obiecte din afara găurii negre pot „cădea” în gaura neagră, însă orice se petrece în gaura neagră ramâne un mister – nici un semnal nu poate ieşi din gaura neagră. Dincolo de orizont – o călătorie fără întoarcere. Dacă un cosmonaut temerar ar traversa orizontul evenimentelor unei găuri negre (de remarcat faptul că o gaură neagră nu este neaparat un obiect extrem de dens – depinde de masa acesteia) ar putea să nici nu îşi dea seama când trece dincolo de orizont. Odată intrat în gaura neagră nu ar mai avea scăpare, rămâne prizonier în interiorul acesteia şi, mai devreme sau mai târziu, ajunge, fără scăpare, spre singularitatea din interior, în care curbarea este, aşa cum au demonstrat Roger Penrose şi Stephen Hawking, infinită. Surse:
http://www.stiinta.info/gaura-neagra---sens-unic-prin-spatiu/news/1139/103/

La ce concluzii am ajuns eu:
In definitie se spune ,, nici chiar lumina nu poate să scape atracţiei gravitaţionale" mai jos se spune ,, nu sunt, de fapt, chiar aşa negre....s-ar putea spune că sunt, oarecum, gri – datorită radiaţiei lui Hawking".
De fapt, numele de ,,Gauri negre", care a fost dat acestor obiecte cosmice nu mai corespunde cu situatia reala. Cred ca ar trebui schimbata denumirea sau definitia acestor obiecte, care nu stim cu adevarat ce sunt.
Hawking spune ca emit radiatie si se pot evapora in timp??? Acest proces depinzand de masa acesteia  - cu cât masa este mai mică cu atât evaporarea este mai rapidă. rezulta ca, gauri negre mici nu prea sunt pentu ca se evapora repede. Deci, la CERN nu se pot forma mici gauri negre pentru ca se vor evapora rapid. Si la energia pusa de noi acolo, este imposibil.
Găuri negre super-masive
Citat: a fost observată, evident indirect, existenţa unor astfel de găuri negre în centrul multor galaxii – inclusiv în galaxia noastră.
Mai corect este sa spunem ca am obsevat niste efecte si incercam sa intelegem ce se petrece in acel loc, nu ca exista o gaura neagra la modul sigur. Spre exemplu, si efectele gravitatiei le vedem, simtim, dar nu stim ce este  cu adevarat.
Citat: cu cât o gaură neagră este mai mare cu atât densitatea ei scade, însă găurile negre super-masive pot avea densităţi nu mai mari ca cea a ....apei!
Densitate nu mai mare ca a apei??? Pai in alt loc se spune: Materia absorbită de gaura neagră este supusă comprimării. Singularitatea este un punct de volum ce tinde spre zero dar care conţine o masă ce tinde spre infinit.
Se bat cap in cap nu? masa ce tinde spre infinit intr-un amumit volum inseamna densitate mare, nu ca apa.
Găuri negre cu masa intermediară
 Citat :nu există un mecanism care să genereze în mod direct astfel de găuri negre, totuşi ele se pot  forma prin unirea  mai multor găuri negre cu mase mai mici.
Nu exista mecanism? Atunci este posibil ca ele sa nici nu existe, doar in imaginatia noastra. Am inventat un obiect care nici nu stim cum se poate forma.
Se pot forma din gauri negre mai mici? Pana acum nu s-a putut observa efectele unui asemena proces.
Micro-găuri negre
Citat: au o masă mult mai mică decât o stea. o astfel de gaură neagră, cu masa egală cu ce a Lunii ar avea o raza în jur de 0.1 mm! (cam cât un fir de păr!). Acest gen de găuri negre nu se pot forma în urma exploziei stelelor aflate în faza finală a evoluţiei lor. Dar cum??? Pai daca nu stim cum se pot forma atunci de unde stim ca pot exista? Cat un fir de par? ma intreb ce sar intampla daca ar fi una in sistemul solar? Dar daca o nava ar intra in ea? Pardon cum sa intre o nava intr-un fir de par? Poate intra gaura neagra in nava. Cine poate sa explice ce s-ar intampla in acest caz?.....
Locul din centrul galaxiilor si ce se intampla acolo este destul de interesant, dar trebuie sa recunoastem ca stim foarte putine despre acel loc. A spune ca acolo exista o gaura negra fara a stii prea bine daca exista si ce este cu adevarat acest obiect, cred ca este o mare greseala.
Daca nici cei de la NASA nu pot face diferenta intre o gaura neagra si o stea neutronica, noi cum sa credem in existenta lor. Uite o stire:
NASA a anunţat, într-o conferinţă de presă, că telescopul spaţial Chandra X Ray a descoperit o gaură neagră. Însă NASA nu e încă sigură de descoperire: razele X observate ar fi putut fi emise de o stea neutronică.
Momentan cam atat am avut de spus despre gaurile negre, dar voi mai reveni cu noi informatii ppe viitor.
Vom trai si vom vedea daca aceste obiecte cosmice sunt reale. Deocandata eu nu cred in existenta lor.

Continuarea articolului poate fi citita aici: Gauri negre - continuare


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare