Mulțumiri

Vă mulțumesc că ați rupt putin din timpul dumneavoastră pentru a vizita acest blog. Sper din toată inima să vă placă ce ați găsit. Doar asa pot să mă bucur, altfel nu merită timpul pierdut. Vreau să împărtășesc și altora câte ceva, vreau să schimbăm idei din domeniile ce ne interesează.

marți, 29 martie 2011

Circuit pentru supraveghere temperatura






























   Montajul poate avea diverse intrebuintari in functie de imaginatia fiecaruia. Eu am facut montajul pentru a porni si opri o centrala termica. A functionat foarte bine pt. aceasta aplicatie. Singurul lucru deranjant au fost firele de legatura cu centrala, camera cea mai racoroasa fiind la distanta mai mare de centrala. Am renuntat la el pentru o comanda prin radio, inca nu am reusit sa o fac, lipsa de timp.
   Senzorul este un CI National Semiconductor  de tip LM335. Acesta livreaza o tensiune de 10mV/grad. Aceasta tensiune este comparata de IC1a si IC1b cu doua tensiuni de referinta. Una dintre ele se fixeaza cu P1 iar cealalta cu P2. Iesirea comparatoarelor este folosita pt. comutarea diodelor D2, D3, D5 de culori diferite.
-albastru, pt. temperatura  mai mica de cat cea reglata;
-galben,   pt. temperatura egala cu cea reglata;
-rosu,       pt. o temperatura mai mare de cat cea reglata.
Cand tensiunea produsa de D1 este mai mica de cat ambele tensiuni de referinta, iesirile lui IC1a si IC1b (TL 074) sunt in starea ,,L''. D2 va lumina. Cand temperatura ambianta creste, tensiunea pe D1 creste proportional. Cand nivelul iesiri senzorului se afla intre cele doua niveluri de referinta, iesirea lui IC1 a este in ,,H'' iar cea a lui IC1b este in ,,L''. Se va aprinde D3. Indicand ca a fost atinsa temperatura critica.
   La temperaturi mai ridicate, iesirea lui IC1b trece si ea in ,,H'' si se aprinde D5, in timp ce se vor stinge celelalte LED-uri. In acelasi timp va fi actionat releul, prin intermediul lui T1. Contactul releului va putea activa o sarcina externa. Dioda Zener D4 impiedica deschiderea lui T1 atunci cand este aprins D3. Temperatura la care sa se aprinda LED-urile se poate stabili cu P1 si P2. Aveti in vedere ca circuitul este destinat supravegheri temperaturilor intre 25 - 100 °C.
Circuitul absoarbe un curent de aprox. 20mA; cand releul este actionat, acesta creste la
50 mA.
                              Dispunerea pieselor pe cablajul imprimat.
  Aici se poate vedea modul de realizare a cablajului inprimat.
        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare