Mulțumiri

Vă mulțumesc că ați rupt putin din timpul dumneavoastră pentru a vizita acest blog. Sper din toată inima să vă placă ce ați găsit. Doar asa pot să mă bucur, altfel nu merită timpul pierdut. Vreau să împărtășesc și altora câte ceva, vreau să schimbăm idei din domeniile ce ne interesează.

sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Detector de camp electric

  Acest aparat poate monitoriza variatia campului electric dintr-un anumit spatiu. Are o scala gradata de la 2.5 Ev/m la 56 Ev/m, compusa din zece LED-uri.
 Etalonarea aparatului se face intr-un camp electric de 10 Ev/m masurat cu un alt aparat, si rotind semireglabilul P1 pana cand LED-ul corespunzator indicatiei de 10 Ev/m,este pe cale sa se aprinda.
  Am facut acest aparat si functioneaza bine. Daca incarc electrostatic o bagheta de plastic sau apropii aparatul de ecranul TV sau cabluri electrice LED-urile se aprind. Nu am etalonat aparatul, pentru ca nu am avut un camp electric de referinta masurat cu alt aparat de precizie.
   Pentru a se monitoriza variatia campului electric dintr-un anumit loc, se va aseza intr-un loc ferit de surse electrice si electrostatice (parazite), astfel incit sa nu se aprinda LED-urile .Ele se vor aprinde la cresterea intensitati campului electric. Traductorul este un condensator cu aer facut din placi de cablaj imprimat pe sticlotextolit si are capacitatea de aprox. 10pF. Aceasta este valoarea masurata de mine cu un capacimetru digital. Schema electronica este prezentata mai jos.
Cum arata aparatul in interior dar si pe afara poate fi vazut in pozele de mai jos:
Alte detalii de montaj pot fi vazute aici.
Descrierea aparatului, schema si modul de constructie a detectorului de camp electric a fost publicata in cartea ,,305 Circuite electronice" aparuta la editura Teora la pagina 171.

Un comentariu:

Postări populare